Dizajniranje odazivnog

Postoji mnogo članaka i debata o dizajniranju odazvinog weba i o tome da li je to dobra ili loša stvar. Opet, kao i što inače biva u web zajednici mišljenja su podijeljena. Polako se javlja puni prikaz web 3.0 i što bi on trebao sadržavati. Oko jednog su se svi složili, a to je da su web stranice podržane na svim rezolucijama i uređajima. Tu podrazumijevamo mobitele, tabelete i naravno neizostavna računala.

Što je to odazivni web?

Odazivni web jednostavno pruža da se stranica prilagodi određenim rezolucijama i uređajima. Pošto se stranica prilagođava (adaptira) raznim veličinama preglednika, također se uzimalo u obzir da se se nazove adaptive(prilagodljiv) web, pa je bilo dosta govora o tome što je pravilnije: adaptive web ili responsive web! Ukratko, css3 nam je donio nove media tipove, u našem slučaju media queires, pomoću kojih lako možemo mijenjati strukturu našeg sadržaja, fotografija i svih ostalih elemanata na stranici, i tako prilagoditi dizajn.
responsive web

Dobre stvari odazivnog weba

Pojavom sad već dobro znanog css3-a dobili smo velike mogućnosti kod izrade weba. Stvari za koje su nam trebali deseci linija koda javascripte sada nam je u većini slučajeva dostupno samo jednom(kao) linijom koda css-a. Isto tako omogućen nam je relativno laki razvoj odazivnih stranica, što je današnja tema. Odazivni web je postavio vrlo intersante zadatke pred developere. Sada smo u mogućnosti stvarati još bogatija korisnička iskustva i prilagoditi ih svim modernim uređajima. Mobiteli i tableti su postavili nove standarde pred web dizajnere, ali negdje u istom vremenskom periodu dobili smo nove super alate kako bi dizajn prilagodili i tim uređajima. Odjednom, ista stranica prima različite strukture, čak je i zabavnija. Neki su se korisnici satima zabavljali mijenjanjem veličine preglednika i gledali kako se stranica prilagođava tim različitim veličinama i uvjetima! Nama web dizajnerima je omogućeno da stvaramo različita korinička iskustva i kontroliramo uporabljivost stranica i pri malim rezolucijama i to vrlo lako uz css3 spomenute media queries.

Nije sve tako sjajno

Odazivni web je vrlo zabavan(barem po vlastitom iskustvu), ali također postavlja i veći posao. Na tržištu se nalazi ogroman broj pametnih telefona i tableta za koje bi trebali prilagoditi dizajn. Također, moramo napraviti minimalno 3 dizajna(stolno računalo + laptopi, tableti i telefoni) što automatksi povećava količinu posla. Iako ne mijenjamo strukutru našeg html-a, moramo tipkati veći css kod. Sve bi to bilo u redu da su stranke spremne platiti veću cijenu za to. Na žalost tu se javlja par pitanja i problema. Jesu li stranke zaista obavezne platiti veću cijenu za nešto što se danas očekuje od web stranica!? Tableti i mobiteli danas su standard za pristup internetu, tako da se automatski smatra da je stranica spremna za te uređaje, isto kao što očekujemo da stranica lijepo izgleda kada joj pristupamo sa laptopa ili stolnog računala.
Naravno, kad dizajniramo za tablete i mobitele korisniku želimo prikazati samo ono što je bitno i maknuti suvišan sadržaj koji bi vjerojatno samo smetao na manjim uređajima. Ovdje se isto tako javlja veliki problem. Iako je stranica manja i nema toliko sadržaja i elemenata kao na stolnom računalu to ne znači dao oni ne postoje. Realno ako pogledamo svi elementi se još uvijek nalaze u našem kodu i server obavlja svoje zahtjeve za svaki link, fotku, video itd. jer se to sve ipak nalazi u našem html-u samo smo pomoću css-a sakrili. Isto tako ni veličina(u Mb) slika se ne smanjuje na malim rezolucijama, ali tu već postoji rješenje koje možete proučiti i skinuti sa http://adaptive-images.com/ stranice. Ovo je nekoliko (prema vlastitom mišljenju) većih problema o kojima valja promisliti prije nego što počnemo dizajnirati i tipkati kodove.

I što na kraju?

Sve u svemu pruženo nam je mnogo opcija, ali bi ipak trebali razmisliti je li zaista potrebno dizajnirati odazivne strance baš svaki put. Jedno je sigurno i to da je potrebno puno više vremena nego što bi utrošili na običnu stranicu koja bi bila prilagođena samo velikim monitorima. Bez obzira na sve ove probleme, odazivne web stranice su postale vrlo popularne danas, i samo taj razlog je dovoljan da ih ipak radimo. Samim time stvaramo bolja korisnička iskustva i ispitujemo uporabljivost naših stranica i aplikacija. Omogućavamo da su informacije dostupne bilo gdje i bilo kada, što je zapravo i jedan od glavnih ciljeva informacijskih tehnologija.

This site is developed by Luka Savić all rights resereved © 2011| lukasavic2@gmail.com | Mob: 0913000618