Kako napraviti WordPress stranice pristupačnijima?

WordPress je poznat po tome što je jednostavan, proširiv i prilagodljiv. Zbog toga je iznimno popularan i ugodan za korištenje i korisnicima koji se nikad prije nisu susreli sa CMS-om.
Danas možemo naći veliki broj tema napravljene za wordpress koje imaju veliki broj opcija i nude mnogo više mogućnosti nego zadane teme koje se dobiju odmah sa wordpress instalacijom. Vrlo često su te teme zatrpane mnogim funkcijama i mogućnostima da se na kraju korisnik ne može snaći u svemu.
Pojedini developeri su svoje teme toliko zatrpali opcijama da ljudi koji kupe njihove teme na kraju plaćaju druge developere(ili ljude koji se razumiju u to) da im postave stranicu jer se oni ne mogu snaći. Takve ponude sam dobio i ja nekoliko puta. Uz neke teme sam dobio i ogromnu dokumentaciju ili video zapise koji objašnjavaju kako koristiti dotičnu wordpress temu.

Iskreno smatram da sve navedeno nije u duhu wordpressa, jer na kraju imamo i nezadovoljne korisnike koji ne znaju koristiti naše usluge ili si napravimo dodatno posla jer onda mi moramo uređivati i unositi sadržaj, a kako sam već spomenuo na početku: wordpress bi trebao biti jednostavan i ugodan…

Natuknice za dodatne mogućnosti

Ideja je vrlo jednostavna i siguran sam da je mnogi koriste u svojim temama. Inače, ovaj pristup sam prvi put koristio kod izrade “aplikacija”. Kada bi se korisnik prvi put logirao u aplikaciju dočekala bi ga poruka dobrodošlice i savjet što bi sljedeće trebao napraviti. Također kada bi po prvi put išao koristiti neku novu mogućnost također bi mu se pojavila mala natuknica koja objašnjava kako to koristiti.
Smatram da je to odličan način kako bi svojim korisnicima objasnili kako se što koristi ili ih barem uputili na pravo mjesto. Slično se  može napraviti i u wordpress temi.

U primjeru na slici (gore) korisnik jasno može pročitati što treba napraviti  kako bi prikazao sadržaj na ovom mjestu. Kao dodatni znak pažnje i da pokažemo kako nam je zaista stalo da se što lakše snađe nudimo i link do mjesta gdje može kreirati taj novi članak.

Na ovaj isti način možemo korisniku pokazati kako napraviti svoj prvi custom menu ili kako prikazati i uključiti slider koji smo napravili u temi itd.

Briga za korinsike

Ove natuknice su vrlo jednostavne za napraviti i ne oduzimaju puno vremena.  Dozvoljavaju nam da proširimo wordpress temu  na način da se korisnik ipak može snaći u njoj. Vjerujem da će svatko znati cijeniti ovakve male stvari na svojoj stranici koje zaista olakšavaju snalaženje. Također pokazujemo da nam je stalo do naših korisnika, a korisnici će to znati cijeniti.

This site is developed by Luka Savić all rights resereved © 2011| lukasavic2@gmail.com | Mob: 0913000618