Adobe Edge

Prije skoro mjesec dana izašao je novi program za web developere i dizajnere. Adobe-ov odgovor na to da falsh umire i da će stranice bogate animacijama uskoro zamjeniti web standardi je Adobe Edge. Prilično pametan potez reklo bi se.Trenutno, AdobeEdge se nalazi u Preview fazi što znači da ono što mozemo skinuti sa njihovih stranica je samo prikaz kako bi to sve trebalo izgledati i funkcionirati, te je još daleko od finalnog proizvoda.

Bez obzira na to što je Edge trenutno samo u Preview fazi, može se reći da je postao prilično popularan ako uzmemo u obzir da se samo u prvih 24 sata skinuo više od 50 000 puta. Prilično velika brojka za nedovršeni software! Za one koje još ne znaju, Adobe Edge je alat koji omogućuje izradu animacija korištenjem HTML5, CSS3 i jQuery-a kao opće prihvaćenog načina pisanja javascript-e. Popularnosti ovog programa daje i saznanje da ga možemo koristiti 150 dana potpuno besplatno, nakon tog perioda navodno više neće raditi. U svakom slučaju više i nego dovoljno vremena da se dobro upoznamo sa alatom.

Edge trenutno izvrsno radi i svatko tko je i malo upoznat sa timeline-om i keyframe-om  vrlo lako može napraviti svoje prve ne-flash animacije. Sučelje je pregledno i nadam se da će tako i ostati. Kako dominira siva boja, jako je pametno napravljeno da svaki novi element (div tag) dobiva različitu boju na timeline-u i na popisu elemenata koji se nalaze na stage-u (mjesto gdje se odvija animacija), ako ništa radi estetike.

Iako je tek u preview fazi ipak imam par zamjerki, koje će sigurno biti popravljene u budućim verzijama, jer ovom verzijom Adobe ipak želi vidjeti reakcije i mišljenje korisnika.

U svakom slučaju jako zanimljiv alat koji će, vjerujem, velikim dijelom zamijeniti falsh stranice. Tome pridodaje činjenica su Edge animacije potpuno vidiljive na iOS uređajima, što se ne može reći i za flash animacije. Adobe se još jednom dokazao kao kralj web alata.

Adobe Edge možete preuzeti sa ovog linka http://labs.adobe.com/technologies/edge/

This site is developed by Luka Savić all rights resereved © 2011| lukasavic2@gmail.com | Mob: 0913000618